ادبیات چگونه به کسبوکار کمک میکند؟
کلاس فارسی عمومی دانشگاه بیرمقترین و ساکتترین کلاس بود و تقریباً همۀ بچهها میخوابیدند. با اکراه میآمدند و با شوق میرفتند.
اما استاد با شور و هیجان زیاد درس میداد. حتی خروپف آنهایی که کتیبۀ اخوان برایشان حکم لالایی داشت هم او را از تک و تا نمیانداخت.
یک روز صدای بچهها به خاطر تمرینهای کلاسی در آمد که ما اقتصاد میخوانیم و تمام چیزی که باید از ادبیات بدانیم همین درس سه واحدی شماست و بس. میخواهیم پول درآوریم با بوی گل و سوسن و یاسمن که نمیشود.
به گمان من ادبیات شاید نتواند پاسخی برای چالشها و بحرانهای کاری و اقتصادی باشد اما میتواند جهانبینی ما را تغییر دهد و چشماندازی تازه ترسیم کند بهخصوص وقتی مسئله مربوط به انسان باشد.
آنقدر در دانشگاهها به ادبیات و سایر علوم انسانی بیتوجهی میشود که باید برای زنده ماندن مدام ارزش و تأثیر خود را نشان دهند.
حالا وقتی حرف کسبوکار به میان میآید ارتباط ادبیات کمتر به نظر میرسد. چیزی در حد صفر.
مسلماً ادبیات دربارۀ جهان تجارت اگر هم حرفی زده باشد خیلی کلی و محدود است. رهبران کسبوکار بیشتر با اعداد و ارقام درگیرند هرچقدر هم پیچیده و چالشبرانگیز باشد؛ اما این را هم باید در نظر بگیریم که همهچیز درنهایت به انسان و رفتار او ختم میشود. ما در هر زمینهای که فعالیت میکنیم با ماهیت پیچیده و اغلب متضاد انسان، این موجود دوپا که هرروز سلایق و علایق و نیازهایش رنگ تازهای به خود میگیرد روبهرو هستیم.
آدمهایی که غیرقابلپیشبینی هستند و همیشه منطقی رفتار نمیکنند و مثل آمار و ارقام رفتار ثابتی ندارند.
ادبیات میتواند رفتار انسان را به چالش بکشد و راههای سادهای برای درک تمایلات او ارائه بدهد.
ادبیات بینشی ایجاد میکند که با تجزیهوتحلیلهای اقتصادی امکانپذیر نیست اما میتوان برای رابطه با همکاران، شرکا، مشتریان و کارفرمایان به آنها تکیه کرد.
باوجوداینکه رفتار و انگیزههای انسانی هستۀ بسیاری از مسائل مربوط به کسبوکار است اما اغلب مطرح نیستند و افراد را نوعی ماشین فرض کرده و تحلیلهای و راهحلهای خود را روی آنها پیاده میکنند.
خواندن شعر و داستان میتواند پیچیدگیهای زندگی یک انسان را به تصویر بکشد و ما را تا حدودی با مشکلات و نیازهای بشر امروزی و تغییرات او در بازههای زمانی مختلف آشنا کند.
کلمات قدرتمند بدون ملاحظه و بدون تعارف میتوانند به درک وقایع زندگی کمک کنند. اگر درگیر کسبوکاری هستیم ادبیات چشمانداز بهتری را برای ما رقم میزند.
بهاینترتیب میتوان تغییرات را هدایت کرد و یا با آنها هماهنگ شد.
مطالعۀ متون ادبی کمک میکند تا به زندگی واقعی آدمها نزدیک شویم.
هرچقدر هم دانش و تجربه داشته باشیم باز هم در هر کاری تحت تأثیر مسائل اجتماعی و اخلاقی و اقتصادی و اجتماعی افراد جامعه هستیم. احساساتشان، غم و شادی آنها، درگیریها و آسیبهایشان همه به روند موفقیت ما ربط دارد. یک کسبوکار پایدار کسبوکاری انسانی است. به همین دلیل نباید ظرافتهای رفتاری انسان را نادیده بگیریم.
ادبیات دربارۀ طیفی از احساسات انسانی مانند شجاعت، سخاوت، صداقت، مهربانی، صبر، غرور، حسادت و… سخن میگوید. بهوسیلۀ داستانها و شعرها و گونههای مختلف ادبی میتوان واکنش افراد را در موقعیتهای مختلف سنجید.
با غوطهور شدن در دنیای ادبیات میتوانیم وارد زندگی آدمهای دیگر شویم. گلستان سعدی تلخیها و آسیبهای اجتماعی را به ما نشان میدهد. شاهنامه درگیری وجدان و قدرت را به تصویر میکشد. با داستانهای هدایت و چوبک و گلستان و… رنج مردم را در میان همین کوچه و خیابانها لمس میکنیم.
حتی اگر با ادبیات به راهحل نرسیم در ذهن ما سؤال ایجاد میشود و برای پاسخ به آنها شاید از طرق مختلف در ذهنمان گشایشی رخ دهد.
ادبیات را وارد حرفۀ خود کنید. ادبیات دربارۀ مردم است.
ادبیات تنها تکنیکهای نوشتن، سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت نیست بلکه راهی برای توسعۀ فردی، ارزیابی متفکرانه از موقعیتها، تصمیمگیری و انتخاب است.
خیلی خوب بود زهرا?
مرسی???
سلام. بسیار لازم بود و لازم است تبیین این نگاه درست به ادبیات که از دل زندگی و چالش های آن بر می خیزد حقیقتاً.
ممنون از شما خانم شریفی
خوشحالم از آشنایی با این سایت مفید و تشکر از مهندس شعبانعلی عزیز برای این معرفی در روز نوشته هاشان
سلام. بسیار لازم بود و لازم است تبیین این نگاه درست به ادبیات که از دل زندگی و چالش های آن بر می خیزد حقیقتاً.
ممنون از شما خانم شریفی
خوشحالم از آشنایی با این سایت مفید و تشکر از مهندس شعبانعلی عزیز برای این معرفی در روز نوشته هاشان
سلام
ممنون از لطف شما
به وبلاگتون سر زدم زیبا و دلنشینه
موفق باشید.
سلام چند سوال در مورد وبلاگ نویسی داشتم اگه می تونید کمکم کنید به ایمیلم پیام بدین ممنون میشم
درود بر شما.
از زاویه مغفول و درستی به این موضوع نگاه کردید ولی ای کاش در مطالب بعدی، چند مطلب متن ادبی پیشنهاد بدید. ممنون از شما
سلام
در پستهای مختلف سایت از نویسندگان زیادی نام بردم که نثر و نوع نوشتن آنها را هم قبول دارم و هم میخوانم مثل صادق هدایت، چوبک، ابراهیم گلستان و…
اما چشم حتماً برای معرفی متنهای ادبی هم برنامهریزی میکنم.